23 Temmuz 2012 Pazartesi

Kalbimiz...


"Kalpte ritm bozukluğu felçe yol açar"

Kalp kapakçık hastalığı kendini geç belli ediyor. Kalp kapaklarınızı kontrol ettirin diyen uzman doktor kalp kapakçık hastalığıyla ilgili tehlikeleri anlattı.


  Kardiyoloji  Uzmanı Doç.Dr. Murat Gençbay . Kalp kapakçık hastalığıyla ilgili neler yapmamız gerek önlemleri nasıl alınmalı bütün sorularımıza cevap verdi... 

SORU : Kalp kapaklarını tanımlar mısınız ? 

Murat GENÇBAY : Kalp dört gözden oluşan bir organdır.İçinde dört odacık vardır.Bu odacıklar içerisinde kanın geçişine izin veren kapakçıklar vardır.Kan geçtikten sonra arkadaki kapakçık kapanarak kanın geriye kaçışını engeller.Ön taraftaki kapakçıkta açılarak,kanın ileriye doğru geçmesini sağlar.Kalp kapakçıkları çocukluk evrelerinde boğaz enfeksiyonları sonrasında iltihaplanabiliyor.Buna romatizmal kapak hadisesi denir.Romatizmal kapak,Türkiye’de en sık görülen türdür. 

Kalp kapakçık hastalığı kendini geç belli ediyor... 

SORU: Kalp kapakları tahrip olur mu ? 

Murat GENÇBAY : Kalp kapakları narin yapılarını yitirip bozulabiliyor.Kireçlenme oluyor.Açılmasında ve kapanmasında sorun olabiliyor.Kan kaçırabiliyor.Yeterince birbirine yapışıp açılması engellenebiliyor.Darlık denilen hadiseler oluşuyor.Bir takım bulgularla 8-10 sene bazende 20 sene gibi bir zaman diliminde kendini belli etmeye başlıyor.Bunu balonla yada birtakım ameliyat yöntemleri ile tedavi edebiliyoruz. 

Kan kaçırma ciddi bir sorundur... 

SORU : Kalp kapaklarının kan kaçırması ciddi bir problem midir ? 

Murat GENÇBAY : Kaçak miktarına bağlı.Kalp her seferinde bir bardak su kadar kan pompalar.Önemli olan,o bir bardak kanın ne kadarı geri kaçıyor.O bardağın yarısı yada daha fazlası kaçıyorsa kalp yetmezliği oluşmaya başlar.Bu da ciddi sorundur.Ama bir çay kaşığı kadar hafif bir kaçak,nüfusun % 30 ‘unda vardır.Bu da ciddi bir sorun yaratmaz. 

Çocuklardaki diz şişmelerini ciddiye alın... 

SORU : Kalp kapakları ile ilgili sorunlar çocukluk dönemlerinde mi sinyal verir ? 

Murat GENÇBAY : Boğaz enfeksiyonlarının kalbe vuran türü,çocukluk evrelerinde olur.10-13 yaşlarında yada biraz daha erken,dizlerinde ardışık,yani önce birir şişip daha sonra diğeri şişen ve üzerine basamayacak kadar ağrı olan kişiler bir hafta kadar okula gidemezler. Kapak hastalığı 10-20 yıl sonra ortaya çıkar.Nefes darlığı da yapar.Böyle bir sıkıntısı olanlar varsa mutlaka kalp kapaklarını kontrol ettirmeliler. 

Kalp yetmezliği ameliyat gerektirebilir... 

SORU : Kapak kapakları hangi sebeple değişir ? 

Murat GENÇBAY : Kalp yetmezliğini ve kalp kapağında ki darlıkları ayırmak lazım.Kapağın tipine göre ameliyat zamanlaması değişebilir. Hastanın şikayetleri çok önemli.Mitral kapak dedğimiz,kalbin sol tarafında olan kapakçık en sık ameliyat edilen ve problem çıkaran kapakçıklardan biridir.Aort yetmezliği dediğimiz kapakçıkta farklıdır.Genel olarak,kapakçıktaki kaçak fazlaysa ve kalp yetmezliğine girmeye başladıysa eko takipleri ile anlarız.Kalp büyümeye başlar ve yetmezlik bulguları ortaya çıkar.Yetmezlik bulguları ortaya çıktığı anda ameliyata yönlendiririz. 

Kalp kapağının bozulması engellenemiyor... 

SORU : Kalp kapakçık ameliyatları riskli midir ? 

Murat GENÇBAY : Yaşlılar da daha risklidir.75 yaş sonrası kapak değişecekse bunu ameliyat riski biraz daha fazladır.Gençler de % 1 ve altında risklerle yapılabilir.Teşhis koyduktan sonra kaçak miktarı birinci dereceden fazlaysa ,kalp yetmezliğine girmemesi için bir takım yaşam tarzı önerilerinde bulunuyoruz.Kalp kapağının bozulmasını % 100 engelleyemiyoruz. 

Kalpte ritm bozukluğu felçe yol açar... 

SORU: Kalpte ritm bozukluğu neden kaynaklanır ? 

Murat GENÇBAY : Genelde mitral kapak darlığında yada diğer aort kapakta,kalbin üst gözü kanı, diğer öndeki göze atamadığı için genişler ve balon gibi şişer.Bu da elektrik iletiminin düzensiz olmasına yol açar. Giderek orası elektrikle kasılmaz hale gelir. Normal kasılma işlemini yapmadığı için kan orada göllenir.Kanın orada göllenip,pıhtı yapıp onu da beyine yada vücudun herhangi bir yerine atması ile de emboli dediğimiz hadise oluşuyor.Yani felçe yol açıyor.Bu da ritm bozukluğu yapar. 

Kalp kapağı kök hücre ile onarılıyor... 

SORU : Kalp kapakçığı ameliyatlarındaki yeni tedavi şekilleri nelerdir ? 

Murat GENÇBAY : Cerrahi olarak,kalp kapağının değişme işlemi batıda azaldı.Kapak ameliyatlarının yarısı onarımla oluyor.Mümkün olduğunca kalp kapağı onarılıyor ve değişime gidilmiyor.Bu durum kapak değişiminden daha faydalı oluyor.Mekanik kapakla değişirse,bu hastalar hayat boyunca kan sulandırıcı kullanmak durumda kalıyor.Bu kan sulandırıcınında çok ciddi yan etkileri var.Çok sulanırsa kanama riski ortaya çıkar.Kapak değişmeden artık onarım yoluna gidiliyor.Değişmesi gereken kapaklarda da kök hücre ile yeni kapaklar yapılıyor.Hastanın kendi kök hücresinden kendi kapağı yapılıyor.Kasıktan girilerekde kalp kapaklarına müdahale yapabiliyoruz.Mitral kapak kaçaklarına hasta bayılmadan,anjiyo yapar gibi kaçak miktarını azaltabiliyoruz.Kapak değişimine de gerek kalmadan hasta bir gün sonra ayağa kalkabiliyor.Aort kapağını kasıktan girerek yapıyoruz.Bunları 90 yaşına gelmiş,ameliyat şansı olmayan hastalara yapıyoruz. 

Tuz eşittir Zehir demek... 

SORU : Kalp yetmezliği olan hastalar nelere dikkat etmeli ? 

Murat GENBAY : Tuz eşittir zehir demek.Bunu benimsemek gerekiyor.İlaçlarına sadık kalmaları çok önemli.Yemeklerde sızma zeytinyağı kullanmaları,fazla ağır yememeleri,kendilerini yormadan doktor tavsiyesi ile egzersiz yapmaları ve kesinlikle sigarayı bırakmak gerekmektedir.Kalp krizine giden yol çok sinsidir.Hipertansiyon,kolestrol yada şeker tamamen sinsi olarak ilerler.Biz bunlara sessiz katil deriz.,Herkes tansiyonunu ve kolestrolünü bilmeli ve20- 30 yaşını geçmiş herkes mutlaka bir kalp doktoruna görünmelidir. . . 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Diş ve Coumadin

Merhabalar, 2012 Şubat ayından beri Coumadin kullanıyorum.3 seneyi geçtim (2015 yılında yazmıştım).Nice yıllara insallah :) Genel o...