Coumadine Kullanan Hastalar İçin Diyet İpuçları
- Yemeklerinizde sabit miktarlarda K vitamini alın. Beslenmedeki ani değişikliklerden kaçının.
- Sebzelerin K vitamini içerikleri yetiştirildikleri yöreye göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle coumadine kullanan hastalar seyahat ederken buna dikkat etmelidir.
- Bazı multivitamin ilaçları K vitamini de içermektedir. Eğer hasta bu multivitamin destek ilaçlarını kullanıyorsa yemekleri ile birlikte daha az K vitamini almalıdır.
- Hazır mayonezler ve margarinler içlerinde bilinmeyen miktarlarda yağlar içerirler. Bu nedenle de ne kadar K vitamini içerdikleri bilinmemektedir. Bu sebepten dolayı yenmeleri sakıncalıdır. Aynı şekilde hazır salata soslarının da K vitamini oranları bilinmemektedir. Bu nedenle bu ürünlerin ev yapımı olmalarına dikkat edilmelidir.
- Bazı besinler K vitamininden fakir olmalarına rağmen yağ içerisinde paketlenmiş olduklarından dolayı K vitamini miktarları artar. Buna en güzel örnek ton balığıdır. Ton balığında K vitamini miktarı çok düşüktür ancak yağ içerisinde paketlenmiş ise yüksek oranda K vitamini içerebilir. Bu nedenle su içerisinde paketlenmiş ton balığı daha güvenle tüketilebilir.
- K vitamini dışında Protrombin zamanı/INR değerini etkileyen başka faktörler de vardır. Hastalık durumu, yeni bir ilaca başlanması ya da ilaç dozlarındaki değişiklikler Protrombin zamanı/INR değerini etkiler. Bu nedenle böyle durumlarda mutlaka doktorunuzu haberdar ediniz.
- Yiyeceklerin K vitamini miktarları pişirmekle değişmez.
- Yağları gün ışığına ya da floresan ışığına maruz bırakmak K vitamini miktarını azaltır. Bu nedenle yemeklerde kullanacağınız yağları (özellikle zeytinyağı önerilir) 48 saat önceden güneş ışığı altında bekletiniz.
- Yağlar K vitamini emilimi için gereklidirler. Yağlar aynı zamanda A, D ve E vitaminlerinin emilimi için de gereklidirler. Bu nedenle beslenirken dengeli oranda yağ yenmesi gerekmektedir. Besinler yaklaşık %25 oranında yağ içermelidir.
- E vitamininin yüksek oranda alınması K vitamini etkisini ters etkileyebilir. E vitaminin çok yüksek miktarlarda alınması hastanın Protrombin zamanı/INR değerini yükseltebilir ve Coumadine etkisini arttırabilir.
- Coumadine kullanan hastalar greyfurt veya greyfurt suyu içmemelidir. Çünkü greyfurt coumadinin metabolize edilip atılmasını yavaşlatır ve coumadine etkisini arttırarak INR değerinin uzamasına neden olur.
- Avokadoda K vitamini oranı değişkendir ve 40 kat fazla bile olabilir ve Protrombin zamanı/INR değerini uzatır.
- Coumadine kullanan hastalar kesinlikle alkol kullanmamalıdır.
- Atom marullardaki K vitamini oranı diğer yeşil yapraklı maruldan daha düşüktür. Yaklaşık 30gr atom marulda 9 mcg K vitamini vardır.
- Siyah çayda hiç K vitamini yoktur. Yeşil çayda ise çok az miktarda K vitamini mevcuttur. Ancak bitki çaylarında K vitamini oranları değişkendir bu nedenle coumadine kullanan hastalar bitki çayları içmemelidir.
- Sarımsak ve zencefil çok yüksek oranda ilaç amaçlı kullanılırsa coumadinin antikoagülan etkisini arttırabilir.
- Brüksel lahanası coumadine kullanan hastalarda yenmemelidir, çünkü coumadine etkisini azaltır. Bu etki greyfurt un coumadine üzerindeki etkisinin tam tersidir.
- Coumadine kullanan hastalar ilacını her gün aynı saatte almaya ve kan tetkiki için aynı saat kan vermeye özen göstermelidir. Tetkik sonuçlarının kaydı mutlaka tutulmalı ve doktorunuza kan tetkiki sonuçlarınızı danışıyorken eski tetkik sonuçları da söylenmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder