17 Temmuz 2012 Salı

Mekanik protez kalp kapağı olan hastaya MR görüntüleme yapılabilir mi?


Cevap: Uz.Dr.Nijat Bakhshaliyev
Yardımcı Editör: Yrd.Doç.Dr.Servet Altay

A) Hastaya özgü öneriler;

Bu vaka için öncelikle radyoloji bölümü ile iletişime geçilmeli ve kullanılan MRG cihazının kaç Tesla olduğu öğrenilmelidir. Genelde hastanelerde rutin kullanılan MRG cihazları 3T ve altındadır. Böyle bir cihazla görüntülenme yapılması herhangi bir kontrendikasyon ve tehlike oluşturmayacağı konusunda hasta ve radyoloji ekibi bilgilendirilmelidir. Protez kapak ameliyatından hemen sonra da eğer hasta pil bağımlı değilse 3T ve altında çalışan MRI cihazlarıyla görüntüleme yapılabilir.

B) Genel öneriler;

Protez kalp kapaklarının ve annuloplasti ringlerinin farklı materyallerden yapılmasına rağmen birçok çalışma MRI görüntülemenin güvenli olduğunu ortaya koydu. Hatta değişken miktarda metal içeren mekanik kalp kapakları bile implantasyondan herhangi bir zaman sonra 3T ve altındaki MRI görüntülemesi için kontrendikasyon oluşturmamaktadır. Metal içeriğin miktarına bağlı olarak manyetik alanda bazı minör etkileşimler olabilse de bu kuvvet atan kalp ve pulsatil kan akımının kuvvetine kıyasla çok azdır. Göğüs kafesini kapatmada kullanılan sternal teller genellikle paslanmaz çelik veya alışımdan yapılır ve MRI görüntüleme için kontrendikasyon oluşturmaz.

Yardımcı Editör Notu :
Ek öneri yok

Bölüm Editörü Notu:
Yapılan araştırmalar 3T ve altında MR cihazlarıyla metal protez kalp kapağı olan hastalarda güvenle görüntüleme yapılabileceğini göstermiştir.


Kaynak:https://konsultasyon.tkd.org.tr/mekanik-protez-kalp-kapagi-olan-hastaya-mr-goruntuleme-yapilabilir-mi/

Diş ve Coumadin

Merhabalar, 2012 Şubat ayından beri Coumadin kullanıyorum.3 seneyi geçtim (2015 yılında yazmıştım).Nice yıllara insallah :) Genel o...