Kalp damar sağlığı için düzenli ve istikrarlı bir şekilde egzersiz / spor yapmanın yararı bir çok klinik ve epidemiyolojik çalışmada kanıtlanmıştır.
Kalp damar sağlığı için yararı gösterilmiş olan egzersiz / spor şekli kan dolaşımını hareketlendiren ve belirli bir süre için kan akımını büyük kas gruplarına sevk eden hareket şeklidir. Büyük kas gruplarını içeren ve hareket edilerek yapılan egzersize izotonik / izometrik veya dinamik egzersiz denir. Bu amaçla yapilabilecek egzersizler arasında tempolu yürüyüş, koşu, yüzme, topla oynanan oyunlar, dans etmek, bisiklete binmek, ip atlamak sayılabilir. Vücut geliştirme egzersizlerinin (agırlık kaldırma vb) kalp damar sağlığına yönelik yararı bilinmemektedir. Günlük mesai süresindeki hareketler ve koşuşturma kalp damar sağlığı için yararli bir egzersiz sayılmamaktadır.
Kalp damar sağlığı için yararı gösterilmiş egzersiz miktarı, kabaca haftada en az üç kez ve her defasında en az 45 dakika olacak şekilde düzenli olarak yapılan ve hareket içeren sporlardır.
Pratik öneri: Egzersizi bir çesit görev olarak görmeyin, kendinizi sevmediginiz bir egzersiz şekline zorunlu hissetmeyin. Bu şekilde başladığınız egzersiz programları kısa bir süre sonra tatsız bir yük haline gelir ve uzun süre devam etmez. Bir zamanlar büyük heveslerle ve çok ciddi kararlarla alinmiı yürüme bantlarnın veya ev bisikletlerinin ömürlerini evlerin bir odasında atıl halde tamamladığı da bir gerçektir. Bu nedenle seveceginiz ve yaparken zevk alacagınız egzersizi seçin. Sevdiginiz arkadaslarınızla birlikte spor yapmak da çekici olabilir.
Seveceginiz sporu seçin, unutmayın ancak zevk aldiginiz bir egzersizi uzun süreli devam ettirebilirsiniz ! Sağlığınızla ilgili endişeleriniz varsa, spora başlamadan önce hekime görününüz.
Eger kalp yetmezliği veya kalp krizi öykünüz varsa egzersiz yapıp yapamayacagınızı ve nasıl yapacağınızı hekiminizle görüşün.
Çok sıcak veya çok soğuk havalarda ve saatlerde egzersiz yapmayın.
Aşırı nemli hava da vücudunuzun terlemesini zorlaştıracak ve ısı kaybını azaltacağından egzersiz için uygun değildir.
Rahat pamuklu kıyafetler giyin.
Egzersiz öncesi ısınma hareketleri yapın, birkaç kez kaslarınızı gerip gevşetin.
Egzersize başlarken düşük tempoyla başlayın, rahatsızlık veya yorgunluk hissettiğinizde temponuzu düşürün.
Egzersizi aniden bitirmeyin, egzersizin süresi ve şiddetiyle artan uzunlukta yavaşlama ve soğuma hareketleri yaparak egzersizi sonlandırın.
Prof. Dr. Ali Serdar Fak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder