Damardaki kanın pıhtılaşmasını önlemek amacıyla kullanılan anti-koagülan ilaçlar (coumadin, vb) ile beslenmenizde kullandığınız K vitamininden zengin sebze ve meyveler arasında önemli bir etkileşim vardır.
K vitamini, pıhtılaşma faktörlerini aktive etmekte, böylece kanın pıhtılaşmasına neden olmaktadır. Beslenmenizde K vitamini içeriğinin yüksek veya düzensiz olması kullandığınız ilacın (anti koagülan) pıhtılaşma zamanına olan etkisine engel olacaktır.
Diyetin K vitamini içeriği ilaç tedavisi süresince en fazla 300-350 µg olmalı, günler arasında büyük farklılıklar göstermemelidir. Günlük fark 250 µg'ı geçmemelidir. Diyette bu düzeyde farklılık yaratacak tek besin grubu yeşil yapraklı sebzelerdir.
|
UYARILARI DİKKATE ALIN
1
|
Elma, Armut, Ayvayı, sebzelerden Salatalık ve Kabağı kabuksuz yiyiniz. Meyvelerin
kabuk kısımları ve sebzelerin dış yaprakları iç yapraklarına oranla 3-6 kat daha fazla K vitamini içermektedir. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
2
|
Lahana, Brüksel lahanası, Brocoli, Pazı, Ispanak, Semizotu, Maydonoz, Dereotu, Tere,
Roka, Şalgam, Kıvırcık, Marulun yeşil kısımlarını ve Asma yaprağı, yemeyiniz.
Yeşil yapraklı sebzeler ve ikinci derecede K vitamininden zengin olan bezelye,
kırmızı lahana ve taze fasulye dışında kalan sebzeler (Havuç, domates, salatalık,
soğan ve sarımsak) çiğ ve yağsız tüketildiklerinde serbest olarak yenebilirler.
Kurutma, derin dondurma ve pişirme besinlerin K vitamini içeriğini etkilemez.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||
3
|
Avokado ve Kiraz yemeyiniz.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||
4
|
Fazla acı biber yemeyiniz.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||
5
|
Soya yağı ve kanola yağı tüketmeyiniz. Diğer soya ürünlerini de diyet uzmanınıza
danışınız. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
6
|
OMEGA-3 yağ asidi (balık yağı) içeren preperat kullanmayınız bunun yerine haftada
1 kere balık tüketiniz. (Ton, Alabalık, Som balığı için 150-175 g, Kolyoz, Hamsi, İstavrit, Lüfer, Zargana için 100-125 g, Kefal için 250-300 g, Mezgit için 750 g ). | |||||||||||||||||||||||||||||||||
7
|
E, A ve C vitaminlerinin oral antikoagülan kullanan hastalardaki güvenilir
dozları henüz belirlenmediğinden günlük tavsiye edilen miktarlardan daha yüksek E, A, C vitamini içeren tabletleri kullanmayınız. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
8
|
Coenzim Q10 kullanmayınız.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||
9
|
Bitki çaylarının, özellikle kanı sulandırıcı olduğu söylenenlerin
(koç boynuzu veya pireotu, kokulu yapışkan otu gibi bitkilerin) bileşimleri tam bilinmediğinden tedaviyi etkileyebileceğini düşünerek tüketmeyiniz. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
10
|
Kola gibi şeker ve fosfat içeren içecekleri ilaçlarla beraber fazla miktarda almayınız.
Bu durumda midenin boşalım süresi uzar ve ilacın emilimi azalır. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
11
|
Yoğurt ve kefir, barsakta K vitamini yapımını arttıran bakterileri içerdiğinden fazla
miktarda yemeyiniz. | |||||||||||||||||||||||||||||||||
12
|
Tahıl tohumları, kök yumru sebzeler, meyvelerin etli kısımları ve
meyve suları K vitamininden fakirdir, serbest yenebilir
300 - 350 µg K VİTAMİNİ İÇEREN ÖRNEK MENÜ:
Kahvaltı:
1-2 kibrit kutusu beyaz peynir
5 adet zeytin Domates, kabuksuz salatalık 2- 3 dilim ekmek Öğle: 1 kepçe çorba 1-2 köfte kadar et veya tavuk Pilav, makarna 2-3 dilim ekmek 1 küçük kase yoğurt Sebze yemeği (2-3 yemek kaşığı patlıcan, karnabahar, havuç, kabuksuz kabak, bezelye, enginar, biber, taze fasulye) Salata (Domates, soğan, kabuksuz salatalık, havuç) Akşam: Öğlenin aynısıAra öğünlerde: Kabuksuz elma, armut veya diğer meyvelerden yenebilir. Gece: 1 su bardağı süt. Bu örnek menüye ilave olarak, birbirini izleyen günler olmamak şartıyla aşağıdaki besinlerden sadece biri belirtilen miktarlarda yenebilir.
K Vitamininden Zengin Olan Sebzelerin 250 µg K Vitamini Sağlayan
Ölçü Ve Miktarları
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder