30 Ocak 2013 Çarşamba

ANTİKOAGÜLAN (Kan Sulandırıcı) İLAÇ KULLANAN HASTALARDA BESLENME



Damardaki kanın pıhtılaşmasını önlemek amacıyla kullanılan anti-koagülan ilaçlar (coumadin, vb) ile beslenmenizde kullandığınız K vitamininden zengin sebze ve meyveler arasında önemli bir etkileşim vardır.


K vitamini, pıhtılaşma faktörlerini aktive etmekte, böylece kanın pıhtılaşmasına neden olmaktadır. Beslenmenizde K vitamini içeriğinin yüksek veya düzensiz olması kullandığınız ilacın (anti koagülan) pıhtılaşma zamanına olan etkisine engel olacaktır.

Diyetin K vitamini içeriği ilaç tedavisi süresince en fazla 300-350 µg olmalı, günler arasında büyük farklılıklar göstermemelidir. Günlük fark 250 µg'ı geçmemelidir. Diyette bu düzeyde farklılık yaratacak tek besin grubu yeşil yapraklı sebzelerdir.

UYARILARI DİKKATE ALIN

1
Elma, Armut, Ayvayı, sebzelerden Salatalık ve Kabağı kabuksuz yiyiniz. Meyvelerin
 kabuk kısımları ve sebzelerin dış yaprakları iç yapraklarına oranla 3-6 kat daha fazla
 K vitamini içermektedir.

2
Lahana, Brüksel lahanası, Brocoli, Pazı, Ispanak, Semizotu, Maydonoz, Dereotu, Tere,
 Roka, Şalgam, Kıvırcık, Marulun yeşil kısımlarını ve Asma yaprağı, yemeyiniz.
 Yeşil yapraklı sebzeler ve ikinci derecede K vitamininden zengin olan bezelye,
 kırmızı lahana ve taze fasulye dışında kalan sebzeler (Havuç, domates, salatalık, 
soğan ve sarımsak) çiğ ve yağsız tüketildiklerinde serbest olarak yenebilirler. 
Kurutma, derin dondurma ve pişirme besinlerin K vitamini içeriğini etkilemez.

3
Avokado ve Kiraz yemeyiniz.
4
Fazla acı biber yemeyiniz.
5
Soya yağı ve kanola yağı tüketmeyiniz. Diğer soya ürünlerini de diyet uzmanınıza
 danışınız.

6
OMEGA-3 yağ asidi (balık yağı) içeren preperat kullanmayınız bunun yerine haftada
 1 kere balık tüketiniz. 
(Ton, Alabalık, Som balığı için 150-175 g, Kolyoz, Hamsi, İstavrit, Lüfer,
 Zargana için 100-125 g, Kefal için 250-300 g, Mezgit için 750 g ).

7
E, A ve C vitaminlerinin oral antikoagülan kullanan hastalardaki güvenilir 
dozları henüz belirlenmediğinden günlük tavsiye edilen miktarlardan 
daha yüksek E, A, C vitamini içeren tabletleri kullanmayınız.

8
Coenzim Q10 kullanmayınız.
9
Bitki çaylarının, özellikle kanı sulandırıcı olduğu söylenenlerin 
(koç boynuzu veya pireotu, kokulu yapışkan otu gibi bitkilerin) 
bileşimleri tam bilinmediğinden tedaviyi etkileyebileceğini düşünerek tüketmeyiniz.

10
Kola gibi şeker ve fosfat içeren içecekleri ilaçlarla beraber fazla miktarda almayınız. 
Bu durumda midenin boşalım süresi uzar ve ilacın emilimi azalır.

11
Yoğurt ve kefir, barsakta K vitamini yapımını arttıran bakterileri içerdiğinden fazla
 miktarda yemeyiniz.

12
Tahıl tohumları, kök yumru sebzeler, meyvelerin etli kısımları ve
 meyve suları K vitamininden fakirdir, serbest yenebilir

300 - 350 µg K VİTAMİNİ İÇEREN ÖRNEK MENÜ:

Kahvaltı: 
1-2 kibrit kutusu beyaz peynir
5 adet zeytin
Domates, kabuksuz salatalık
2- 3 dilim ekmek

Öğle: 
1 kepçe çorba
1-2 köfte kadar et veya tavuk
Pilav, makarna
2-3 dilim ekmek
1 küçük kase yoğurt
Sebze yemeği (2-3 yemek kaşığı patlıcan, karnabahar, havuç,

 kabuksuz kabak, bezelye, enginar, biber, taze fasulye)
Salata (Domates, soğan, kabuksuz salatalık, havuç)

Akşam:
Öğlenin aynısıAra öğünlerde: Kabuksuz elma, armut veya diğer meyvelerden yenebilir.

Gece: 1 su bardağı süt.

Bu örnek menüye ilave olarak, birbirini izleyen günler olmamak

 şartıyla aşağıdaki besinlerden sadece biri belirtilen miktarlarda yenebilir.

K Vitamininden Zengin Olan Sebzelerin 250 µg K Vitamini Sağlayan
 Ölçü Ve Miktarları


SEBZE ADIORTALAMA ÖLÇÜ
MİKTAR (g)
Brüksel Lahanası2-3 adet
60
Brokoli (yeşil karnabahar)-
125
IspanakYaprağından yapılmış yemek
Yaprak sap karışık yemek
Sap haşlama, çorba

1 yemek kaşığı pişmiş
2 yemek kaşığı pişmiş
Serbest

30
60
Beyaz - yeşil lahana7 yemek kaşığı pişmiş veya 8-10küçük sarma
175
Kara lahana1 yemek kaşığı pişmiş
25
Kıvırcık marulÇok açık yeşil yapraklar
Koyu renkli dış yapraklar

25-30
 yaprak4-5 adet orta büyüklükte

200
30
Maydanoz (yaprak)1/3 demet veya 15-20 dal
35
Pazı (yaprak)1 yemek kaşığından az yemeği veya 4-8 adet etli sarma
30
Asma yaprağı8-10 adet etli veya zeytinyağlı sarma
30
Dereotu, roka, tere v.b. yeşillik15-20 dal
30


KAYNAK: UZMAN DİYETİSYEN BÜŞRA ELİF ÖZKELEŞ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Diş ve Coumadin

Merhabalar, 2012 Şubat ayından beri Coumadin kullanıyorum.3 seneyi geçtim (2015 yılında yazmıştım).Nice yıllara insallah :) Genel o...