29 Nisan 2012 Pazar

Inr değerleri nasl olmalıdır,Ne kadar Coumadin almalıyım?


Ne Kadar Coumadin Almalıyım?
         Doktorunuz Coumadin dozunu dikkatli bir şekilde ayarlayacaktır. Coumadin dozu PT (Protrombin time) ve INR (International Normalized Ratio) tahlillerinin sonuçlarına göre ayarlanır. Coumadin’in etkisi dozla doğru orantılıdır. Yani doz arttıkça etki daha da artar (kan daha da sulanır). Çok yüksek dozlarda kendiliğinden kanamalar da görülebilir. Coumadin’in işe yarayabilmesi için kanda belirli bir düzeyde olması (yani kanın belirli bir oranda sulanması) gerekir. Daha az olursa, işe yaramaz ve yine pıhtılar oluşur. Çok fazla olursa bu sefer de kanamalar görülebilir. Etkili olan bu dozu ayarlamak için kan testi yapılır. Doktorunuzun isteği üzerine yapılan bu kan testleri; Protrombin zamanı (PT) dır. Bunun en doğru ifadesi INR ile yapılır. İlacı hangi dozda alacağınızı ve kan testlerinizin değerinin ne olması gerektiğini doktorunuz ayarlayacaktır. İlaç dozu kan testi değerlerinize göre ayarlanacaktır. Almanız gereken Coumadin miktarı zamanla değişebilir, bu nedenle belirli zamanlarda kan tahlillerinizi yaptırıp doktorunuza danışmanız gerekir.

Ne kadar Coumadin almalıyım?
Arzulanan INR değerleri hastalığa göre değişmektedir. Tedavi konusunda istenen INR değerleri hekimler arasında (hasta ve durumuna bağlı olarak) değişken olabilir, son kararı verme tamamen hekiminize bağlıdır.


INR Hedefleri: 

• Aort pozisyonda kapaklar için 2.0-3.0 

• Diğer mekanik kapak tipleri ve yüksek riskli olgularda 2.5-3.5 

• Biyoprotez kapak hastaların ilk 3 ay INR 2.0-3.0
  
Neden Ve Ne Zaman Kan Testi Yaptırmalıyım?

  • PT/INR kanınızın ne kadar sulandığını ve ilaç dozunuzun değişmesi gerekip gerekmediğini belirler
  • İlaca yeni başladığınızda başlangıçta haftada bir kere sonrasında ise genelde ayda bir kere PT/INR tahlili yaptırmanız gerekecektir

36 yorum:

  1. benim kan değerim INR em 4.45 çıktı, mekanik kalp kpağı kullanıyorum günde kaç doz comadin kullanmam gerek bilgilendirirseniz sevinirim.Teşekkürler ederim.

    YanıtlaSil
  2. benim kan değerim INR em 4.45 çıktı, mekanik kalp kpağı kullanıyorum günde kaç doz comadin kullanmam gerek bilgilendirirseniz sevinirim.Teşekkürler ederim.

    YanıtlaSil
  3. Günde 1 kez kullanmanız gerekiyor,doz miktarını doktorunuz belirleyecek.4.45 biraz yüksek tabi ki.Şuan kullandığınız dozu bilemediğim için her hangi bir yorum yapamayacağım.Yeni kullanmaya başladığınız bir ilaçta bu yükselişe sebep olmuş olabilir.Yediğiniz bir şey de etkilemiş olabilir.
    Coumadin'in etkinliği yediğiniz içtiğiniz bir çok şeyden etkilendiği için biraz fazlaca dikkat etmek gerekiyor

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. ben kulanıyrum gunde 10 mlıgram alıyrm bır gun 10 bırgun bırbuçuk ama olmuyor sonuçlar1,54 fılan oluyr ne yapmam lazm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. xzarelto diye bir ilaç çıktı yeni çok faydasını gördüm onu kullanmaya başlarsanız ınr ölçümüne gerek kalmaz doktorunuza sorun.

      Sil
    2. Mekanik kapak amaliyatı olmuş bir hasta sadace coumadin kullanabilir , xzarelto kullanamaz, düzenli olarak INR testi yaptırmalıdır

      Sil
  6. merhaba, 6 ay önce Metal mitral kapak değişim ameliyatı geçirdim.
    Inr sonuçlarım sürekli değişiyor ve bu değişim ya düşük(1,85) ya da yüksek (4,24) çıkıyor.

    Ameliyattan sonra doktorum 2,5-3,5 arasında olması gerektiğini söyledi.
    K vitamini yönünden de zengin besinleri olabildiğince az tüketiyorum. Fakat bir türlü standart seyretmiyor. Beslenme düzenimi nasıl ayarlamalıyım. K vitamini içeren besinleri ne sıklıkla tüketmeliyim.

    Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar,
    Öncelikle çok geçmiş olsun.
    Coumadin kullanmak oldukça zor bir ilaç.Aklınıza gelebilecek herşeyden etkileniyor.
    K vitamini açısından dikkat etmeniz gereken şey,hergün aynı oranda K vitamini tüketmeniz.İlacın dozunuda ona göre ayarlamanız.İlacı ilk kullanmaya başladığım zamanlar oldukça sık INR yaptırmıştım ki neyin ne kadar etkilediğini göreyim diye.
    Yani zamanla sizde neyin ne kadar etkilediğini öğreniyor olacaksınız.Önemli olan dengeli bir (K vitamini açısından) bir beslenme alışkanlığı edinmek.
    Tabi ilacı kullandığınız saat çok önemli.İlacı hiçbir koşulda aksatmayın.İlacı alacağınız saatle yemek yediğiniz saat arasında en az 2 saat olsun.İlacı hep aynı saatte alın.
    INR lerinizi düzenli takip edin.
    Bol sıvı tüketin.
    Ben de yoğurt çok etkili bir şekilde INR mi düşürüyor.Onun için biraz daha dikkatli yiyorum.Hiç yememek olmaz tabiki.
    Vişne suyu ve limonda INR mi yükseltiyor.
    Sizde zamanla bunları yaşayıp görürsünüz inşallh.

    https://www.facebook.com/groups/HeartCoumadinSupport/ buraya da bekleriz.

    YanıtlaSil
  8. Bende dvt hastasıyım 5 kez enboli geçirdim comadin kullanıyorum hep düşüktü inr şimdi yükseldi 5 olmuş çok yüksek korkuyorum ne zarar verir diye

    YanıtlaSil
  9. benim ınr değerim 0.97 pt değerim 12.6 bu normalmi babam 3 ay önve beyne pıhtı atmasından dolayı felç geçirdi.

    YanıtlaSil
  10. benim ınr değerim 0.97 pt değerim 12.6 bu normalmi babam 3 ay önve beyne pıhtı atmasından dolayı felç geçirdi.

    YanıtlaSil
  11. ben süperwarfarin isimli bir rodendist ile öz kıyıma kalkıştım. 15 gün boyunca da kimseye haber vermedim tıbbi müdahale olmadı. Sonrasında bazı sancı ve durmayan diş eti kanamalarından başvurdum. İlk testte protombin zamanı 129, ınr değeri 11 küsür, aptt zamanı ise 80 küsür çıkmıştı. İlk iki değerim normalin neredeyse 10 katı. TDP verildi 4 ünite, ınr 3 e kadar düşmüş ama tekrar yükselebilirmiş. Bu ınr değeri gıdasal olarak nasıl düşürülebilir? Bir de beyin kanaması vs. tehlike sınırı kaç?

    YanıtlaSil
  12. Ben comadin kullanıyorum bugün doktora gittim INR değeri 1.12 çıktı ve doktor çok düşük olduğunu söyledi bugün 1.5 kullanmamı söyledi sonraki günler 1 içmemi söyledi fakat doktor Afgan asıllı ve Türkçesinde oldukça kötüydü pek anlayamadım söylediklerini ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  13. Ne icin kullaniginizi soylememissiniz.baska bir doktora gitseniz cok iyi olur.baska bir ilaca baslatmalari gerekebilir.clexean igne!

    YanıtlaSil
  14. Kolumdaki damarda kan pıhtılaşması var o yüzden kullanıyorum

    YanıtlaSil
  15. Bende kan pitilasma vr coraspirin kolaniyorum acaba iyimi bigin inr testi yaptim 1.12 cikti nasil bilgilendirin lutfen

    YanıtlaSil
  16. anem enboli geçirdi bugünkü İNR değeri 3.97 yüksek mi

    YanıtlaSil
  17. k vitamini hangi yiyeceklerde çok acaba yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  18. Arkadaşlar inr en düzenli kullanım 5 gün yarım 2 gün çeyrek aynı saatlerde alınmak koşuluyla

    YanıtlaSil
  19. dvt hastasıyım ve ınr sonucum 1 çıktı

    YanıtlaSil
  20. eşim ayağını kırdı ve Akciğer emboli tedavisi görüyor ve 3 ayı aşmamıza rağmen inr doktorun istediği değerlere ulaşamıyor ve uzun süredir günde 2 adet Coumadin kullanıyor. mchc değeri yüksek çıktı. Beslenmeye dikkat etmesine rağmen değerler hiç istenilen gibi değil. hematolojiye mi gitmesi gerek? Bir de bu ilacı uzun süre kullanması çocuk olmamasında etkili midir?

    YanıtlaSil
  21. Yanıtlar
    1. COMADİN KULLANMIYORSANIZ, YANİ HASTA DEĞİLSENİZ ANORMAL SANIRIM.

      Sil
  22. İnr ölçümü için Devlet Hastanesinden randevu almaya gerek yokmuş. Kardiyolojiden randevusuz istem yapıyorlarmış. 2005'ten beri ölçüm yaptırırım ama bunu maalesef bugün öğrendim. En son ben öğrendim sanırım. Bir Allah'ın kulu söylemediydi.

    YanıtlaSil
  23. In 2.03 olan kan değerim 1 ayda komadin nasıl almam gerekiyor. Be i bilgilendirirmisiniz

    YanıtlaSil
  24. Comadini ayarlıyabilmek için mantığını söylermisiniz. İlacı çoğaltınca inr yükseliyor ilacı azaltınca inr Düşüyormu. 15 günde bir kan vermek kansız bırakıyor. Bir an önce ilacı ayarlamam için ilacın mantığını çözmem lazım. Teşekkürler

    YanıtlaSil

  25. (Funda Aykanat4 Nisan 2018 21:46
    Comadini ayarlıyabilmek için mantığını söylermisiniz. İlacı çoğaltınca inr yükseliyor ilacı azaltınca inr Düşüyormu. 15 günde bir kan vermek kansız bırakıyor. Bir an önce ilacı ayarlamam için ilacın mantığını çözmem lazım. Teşekkürler)
    COMODİN ÇOĞALTILINCA İNR ARTAR. AZALTILINCA İNR DÜŞER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlacın dozunu arttırırsanız INR niz artmasını bekleriz.
      INR sadece ilaç dozauna bağlı değil ne yazık ki.
      Yediğiniz içtiğiniz bir çok şeyden etkileniyor.
      Genel olarak Yeşil sebzeler INR'yi düşürür

      Sil
  26. Mrh annem inr si 1.87 dk iyne verdi bir hafta kullandi ama inr 1.90 oldu.ne onerebilirsiniz ne yemeai ve ne yememesi gerekiyor tsk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzenli beslenmesi gerekiyor .Herşeyden yiyebilir ama yediği miktarları abartmamalı.Çok yeşil sebze yerse INR aşağı yönlü değişecektir.
      Önemli olan düzenli beslenmek ve Coumadin oranını ona göre düzenlemektir.

      Sil
  27. Merhaba ben beyin toplar damar tıkanıklığı geçiren bir hastayım haftada 2 gün 2 diyer günler 1 buçuk komadin kullanıyorum kan değerlerim 1.37 bakmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doktorunuzun önerdiği değer nedir?

      Sil
  28. Kby ve romotoid artrid hastasıyım. İnr 1.57. 6 gün çeyrek, bir gün boş kullanıyorum. Sonuç bu. Yeterli midir

    YanıtlaSil
  29. Bu konuyu doktorunuzla konuşmalısınız.

    YanıtlaSil

Diş ve Coumadin

Merhabalar, 2012 Şubat ayından beri Coumadin kullanıyorum.3 seneyi geçtim (2015 yılında yazmıştım).Nice yıllara insallah :) Genel o...